Antena Căutare

Se schimbă Codurile Numerice Personale ale românilor. Cum vor arăta

Se va implementa o serie de schimbări în privința generării Codului Numeric Personal. SIIASC a asigurat însă că acest lucru nu afectează datele înscrise pe cărțile de identitate în vigoare.

buletinele a mai multor persoane puse unele peste altele Galerie
Schimbări în generarea CNP-urilor | ProfiMedia

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) vine cu noi modificări în privința generării Codurilor Numerice Personale.

Citește și: Pe românii care nu locuiesc la adresa din buletin îi așteaptă amenzi. Ce trebuie să facă pentru a nu se trezi cu Poliția la ușă

Se schimbă Codurile Numerice Personale ale românilor. Cum vor arăta

în prezent, CNP-ul este format din 13 cifre, având o structură din trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control. Astfel că include un cpd de două cifre care indică județul sau sectorul în care s-a născut persoana respectivă sau în care a locuit la momentul emiterii cărții de identitate.

În urma schimbărilor introduse de SIIASC codul de județ va fi înlocuit cu unul unic „70” pentru toate Codurile Numerice Personale generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciuliu ori reședință, potrivit unei surse.

În acest fel este simplificat procesul de generare a CNP-urilor, fiind eliminată procedura princare se atribuie cod diferit în funcție de locație.

Citește și: Ce înseamnă SPCEP, SPCJEP sau SPCLEP din buletin. Diferenţa dintre cele trei

O altă schimbare este reprezentată de integrarea procedurilor digitalizate efectuate de către ofițerii de stare civilă. Prin această metodă se eficientizează fluxul de lucru și se reduce timpul de așteptare a actelor.

Cu toate acestea, este esențial ca fiecare cetățean să se prezinte fizic la oficiul de stare civilă pentru diverse proceduri, printre care și verificarea identității.

Românii trebuie să știe că CNP-urile deja emise nu trebuie schimbate. Începând cu data de 8 mai 2024, platforma digitală pe care o utilizează ofițerii de stare civilă a devenit parțial funcțională.

Citește și: Schimbări la buletinele românilor. Ce informații se vor regăsi pe cartea de identitate

Implementarea modificărilor este planificată să se finalizeze până la data de 24 septembrie 2024. Astfel, toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale vor fi conectate și interoperate cu această platformă.

Conform sursei menționate anterior, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu a speificat următoarele lucruri: „Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate.

CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați.”

Citește și: De ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin și pașaport. Motivul pentru care este interzis acest lucru

Într-un comunicat MAI este specificat faptul că: „Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului.

Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic.”

Rezultatele Loto din 12 mai 2024. E pus în joc un report de peste 3,20 milioane de lei la Loto 6/49, la tragerile de joi... S-au emis alerte la nivel european! O nouă substanță interzisă descoperită pe piața din România. A avut loc deja un dece...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x